Deixa un comentari

Consistoris esquitxats: condemnes, imputacions i casos de mala gestió de l’última legislatura

Quique Badia.– Desglossem les dificultats que han patit alcaldes i regidors aquests últims quatre anys, un vector que, amb un clima social molt menys tolerant amb les males praxis, pot passar factura als que històricament han ostentat el poder a la comarca. No fem menció a les imputacions que s’han resolt en absolucions, és per aquest motiu que no incloem l’afer del cobrament de dietes a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Com en tota la resta d’entrades, estem oberts a les aportacions que pugueu fer.

Condemnes
Sant Andreu de Llavaneres. Sentència de presó i d’inhabilitació contra l’exalcalde del municipi Bernat Graupera per mobbing a un treballador municipal: l’exdirector d’urbanisme de l’Ajuntament. Tretze mesos de privació de llibertat i tretze mesos sense poder exercir cap càrrec públic per un delicte contra la integritat moral del funcionari. Entra en representació de CiU però acaba com a regidor no adscrit.

Sant Cebrià de Vallalta. L’exalcalde convergent del municipi Jaume Borrell i tres regidors de la formació, van ser condemnats, el 2013, per un delicte de prevaricació urbanística i un delicte continuat de prevaricació. Borell, Josep Missé, Pedro Vegas i Teresa Llongarriu, de CiU, van ser sentenciats a setze anys d’inhabilitació. Francesc Roig, regidor republicà, va ser condemnat a vuit anys sense poder ocupar un càrrec públic. Se’ls acusava de permetre activitat de restauració a uns terrenys catalogats com a rústics. Després de 24 anys en actiu, Borrell va anunciar que abandonava tots els seus càrrecs al Consell Comarcal, al Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i la política.

 

Imputacions
Sant Andreu de Llavaneres. L’ara alcalde del municipi, Juan García Concepción, ha estat imputat per prevaricació administrativa i conculcació dels drets fonamentals de l’oposició. Sosté la demanda Bernat Graupera, sentenciat a presó per assetjament a un funcionari. García Concepción, militant d’Unió, va arribar a l’alcaldia el març de l’any passat després que una moció de censura li prengués el càrrec a Graupera. Enguany, l’encara alcalde ha anunciat que encapçalarà Units per Llavaneres, una de les escissions de CiU.

Santa Susanna. El passat 30 de gener, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar a declarar en qualitat d’imputat l’alcalde de Santa Susanna Joan Campolier, aleshores convergent, i quatre regidors més. Les imputacions estan vinculades amb les irregularitats comeses en l’adjudicació del servei d’escombraries a l’empresa Germans Alum SL i la ubicació d’un abocador municipal situat als terrenys de Can Salada, dins la urbanització Ciutat Jardí compartida amb Palafolls. Després que CiU decidís prescindir-ne, Campolier va anunciar la creació d’Ara i Sempre Santa Susanna. Malgrat la imputació, l’adjudicació ha seguit endavant.


Mala gestió
Vilassar de Mar. El consistori vilassarenc, amb CiU al capdavant, ha de fer front a un deute de 1.175 euros per habitant. La decisió de l’Ajuntament d’assumir part dels gairebé 29,5 milions d’euros de deute de la Societat Municipal de Promocions Urbanes, consumada al ple del 24 de juliol de 2014, ha deixat el poble hipotecat durant quinze anys i obliga al pagament de 2.800 euros diaris de mitjana, els propers anys, només en concepte d’interessos. L’auditoria duta a terme per l’empresa auditora Price Waterhouse and Coopers (PwC) apuntava a la possibilitat que dur la societat a concurs de creditors es resolgués en un concurs culpable contra els administradors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: