2 comentaris

Anàlisi de l’extrema dreta davant el 24M maresmenc

Xavier Puig-.L’extrema dreta maresmenca es presenta a les eleccions municipals amb la intenció d’aconseguir una implementació comarcal que als comicis de 2011 va quedar limitada a Mataró, on Plataforma per Catalunya(PxC) va obtenir tres regidors. Des de l’altaveu de l’Ajuntament mataroní, el partit que lidera Mònica Lora ha posat sobre la taula el seu discurs xenòfob del qual semblen haver-se impregnat d’altres formacions. Tanmateix, la reducció de candidatures, els trasvassaments de regidors cap al PP i C’s i la pèrdua de l’exclusivitat del discurs anti-casta i anti-immigració dificulten a la xenòfoba assolir les seves expectatives de creixement a la comarca i, fins i tot, la possibilitat de consolidar els anteriors resultats.

[ACTUALITZACIÓ] El cap de llista d’ERC a Premià de Mar, Josep Maria Molins, i la cinquena de CiU, Esmeralda Calleja van ser tresorer i secretària, respectivament, del partit VIP (Veïns Independents de Premià). Aquest partit, de caire islamòfob, va néixer el 2002 arran des les protestes ciutadanes contra la ubicació d’una mesquita al nucli urbà premianenc i va concórrer a les eleccions municipals del 2003 obtenint un regidor i el 6,8% dels vots. Cal recordar que dites protestes van tenir com a portaveu el fundador i ex-lider de PxC Josep Anglada, qui es va valer d’aquestes per donar-se a conèixer a nivell nacional, tal i com relata el 30 minuts “Una mesquita a Premià”.

Candidatures

De cara al 24 de maig, PxC presentarà candidatures a quatre municipis, un menys que el 2011: Calella i Mataró (on ja es va presentar el 2011) i Argentona i Premià de Mar. Aquestes dues poblacions són l’aposta de la formació identitària per aconseguir millorar als resultats aconseguits els anteriors comicis.

Dels pobles on PxC es presentava el 2011, Malgrat de Mar, Palafolls i Pineda de Mar han quedat descartades, després que el partit no hi aconseguís uns bons resultats. Amb aquests canvis, el núcli de candidatures es desplaça de l’Alt Maresme, on es presentava en uns dels municipis amb menys renda familiar, cap als voltants de Mataró. En aquesta ciutat és on la llista encapçalada per Mònica Lora va aconseguir uns millors resultats, amb 4.684 vots i l’obtenció de tres regidors.

Llistes plenes de familiars

[ACTUALITZACIÓ] Sembla, però, que PxC ha tingut dificultats a l’hora d’omplir les seves llistes. Contrastant les quatre llistes maresmenques es pot copsar que hi ha nou parelles de germans, les parelles de tres d’aquests,el cosí d’un altre i una quarta parella. La infografia següent mostra les relacions de parentesc esmentades entre candidats dins d’una mateixa llista o de diferents municipis.

Famílies de PxC al Maresme

 

Mònica Lora i la casta  

Un dels puntals del discurs de PxC al Maresme, i en concret a Mataró, ha estat el discurs “anti-casta” i de la renovació de la classe política. Tanmateix, tal i com informava La Riera 48, la regidora Mònica Lora ha sostingut aquest discurs amb un sou a l’Ajuntament mataroní de 38.185,75 euros bruts anuals per dedicació absoluta. A aquests cal sumar-los el que rep per representar PxC al Consell Comarcal del Maresme. Segons el mitjà mataroní, entre l’assistència als plens, les juntes de portaveus i el fet de formar part de la junta de portaveus i de cinc comissions informatives fa que allò cobrat d’aquest òrgan pugui ascendir fins a un màxim de 7.371 euros anuals.  

Però, tal i com ha pogut contrastar Maresme24m, els darrers sis mesos Lora no ha pogut assumir part de les seves responsabilitats al Consell Comarcal. En aquest període de temps, la portaveu de PxC al Maresme no ha assistit a cap de les tres Comissions Permanents del Ple bimensulas, ni a la Sessió Plenaria Ordinària del 27 de gener de 2015, així com tampoc a un mínim de cinc reunions de comissions informatives.Durant aquest lapse sí que va assistir als plens de l’Ajuntament de Mataró de gener i març i a una entrevista a M1TV el cinc de febrer. Tanmateix, Lora s’excusa en tant que estava de baixa maternal durant aquestes setmanes.

En aquest àmbit, Lora també ha hagut de fer front a les crítiques de Juan Gabriel Ponce, regidor no adscrit de l’Ajuntament de Mataró, després de deixar el grup de Plataforma. Aquest, tal i com explica Xavier Rius al seu blog, l’acusa de “manca de transparència pel que fa als comptes del Grup Municipal”. Si Ponce va ser expulsat del partit conjuntament amb Anglada el juny de 2014, a l’abril abandonava el grup Carles Fontbona, deixant a Lora com a única representant de PxC al consistori.  

Sóc racista”  

El segon bastió del discurs de PxC, i el seu principal tret identitari, és l’argumentàri xenòfob i/o racista, molt beligerant amb les persones migrades i que esgrimeix el leimotiv “Primer els de casa”. Aquest discurs ha situat Plataforma en el punt de mira dels moviments socials antiracistes maresmencs que han realitzat accions de rebuig als diferents actes que el partit feia a la comarca. PxC va respondre portant a judici quatre militants d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, que protestaven davant d’una parada de material escolar “pels de casa”. El cas es va resoldre amb una sentència en la qual el jutge exculpava els manifestants i determinava que “titllar (PxC) de xenòfoba no es pot considerar injuriós, sinó més aviat descriptiu”.  

En una altra protesta, aquest cop a Argentona, joves del poble es van enfrontar verbalment a Juan Carlos González Pascual, número 3 de la llista de Plataforma al municipi argentoní per aquestes municipals. Durant el transcurs de la protesta, i tal com s’aprecia al vídeo, González Pascual va reconeixer que era racista.

El PP busca l’espai de PxC   Aquesta campanya, però, Plataforma per Catalunya ha perdut l’exclusivitat del discurs anti-immigració. El Partit Popular de Mataró, agafant d’exemple el discurs emprat per el també popular alcalde de Badalona,Xavier García Albiol, ha optat per incloure a les seves llista al regidor expulsat de PxC Juan Gabriel Ponce i al també antic membre de Plataforma, Josep Maria Giménez. Ocuparan els números 27 i 16 respectivament.   Més enllà dels fitxatges, cal posar el focus sobre la incorporació de relats criminalitzadors de les persones migrades al seu discurs. Això es va posar de manifest durant l’acte de presentació de l’alcaldable José Manuel López. Aquest va manifestar que calia “aturar la degradació dels barris tradicionals de la ciutat, posant en el focus a les persones autòctones que ja residien a aquestes zones que han estat les grans oblidades per part de l’administració i les que s’han vist més afectades en negatiu pel fenomen migratori”.

També es va fer seu el “Primer els de casa” de PxC, remarcant que “s’ha d’ajudar primer als ciutadans d’aquí que es guanyen la vida i, després, a qui es pugui de fora que vingui amb bona fe i a treballar”. D’altra banda, també va criticar que hi hagués una mesquita al polígon en comptes d’espais on generar riquesa, i va criticar que durant el Ramadà hi hagués “famílies i barris sencers que no puguin dormir durant el mes d’aquesta celebració”. També a aquesta festivitat feia referència aquest tuit dels populars mataronins:  

Del PP a PxC i d’aquí a C’s

Ciutadans també recollirà a les seves llistes un ex-membre de Plataforma per Catalunya. Juan Carlos Serrano Gil, alcaldable per PxC a Pineda de Mar el 2011 i coordinador comarcal del partit al Maresme durant l’època d’Anglada, figura al número 13 de la llista de Ciutadans a Vilassar de Mar. Serrano, abans de militar a PxC ja s’havia presentat a diverses eleccions municipals i parlamentaries amb el Partit Popular i a les eleccions parlamentaries del 2011 era el candidat número 34 de la llista de PxC.

 

PS: Hem intentat repetidament entrevistar a Mònica Lora, però sembla que no serà possible.

2 comments on “Anàlisi de l’extrema dreta davant el 24M maresmenc

  1. […] PP), però enguany ho tornaran a intentar amb una llista encapçalada per Juan Díaz. Cal destacar la presència d’un ex-PxC en aquesta […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: