1 comentari

“Demanem ajuntaments sobiranistes, quan es desconnecti d’Espanya haurem de fer força tots”

Xavier Puig i Sedano.Seguim la roda d’entrevistes als portaveus comarcals amb Blanca Arbell, Presidenta d’ERC al Maresme i alcaldable d’aquesta formació a Canet de Mar. Parlem d’expectatives de creixement, de MES, dels possibles pactes, de CiU, de la llista d’Argentona i del model de comarca, entre d’altres coses.

Com encareu el 24M?
Amb molta il·lusió i esperant que doni fruit la feina d’aquests quatre anys. Nosaltres, comarcalment, ens dediquem a cada secció local perquè es puguin consolidar i fer llista per entrar als ajuntaments. La nostra feina ha sigut prèvia a aquests moments. Ara la nostra feina és acompanyar la burocràcia, tot el que es necessita per la campanya i la junta electoral.

Creixereu?
Espero que sí, suposo que sí. Si hem de fer cas de les estadístiques i el rumb de la nostra política nacional, doncs tot ajuda. Les sigles ajuden. Sabem que es vota a les persones, però a cada poble hi ha un percentatge de gent que és nouvinguda o no fa massa vida al teixit associatiu del poble.

Com valoreu els pactes amb MES?
Ens pot aportar tot el col·lectiu que està orfe d”un partit que els faci de paraigües, que són sobiranistes i que entenen que la independència és l’única manera de fer front a totes les necessitats dels nostres pobles. Com més siguem a sumar millor. Tant de bo tota la gent orfe es sumés a CiU, la CUP o a nosaltres.

Xavier Amor deia en una entrevista que el votant de MES ja havia marxat i que ara només perdrien els líders…
No crec, tots aquests partits són molt orgànics, acaten molt el que es diu des de la cúpula, no hi ha la llibertat assembleària que podem tenir nosaltres o la CUP. Els militants de base el que fan és seguir un líder. Què passa, que els líders han començat a estar en desacord amb la cúpula seva i han començat a donar senyals que han de trobar un espai per ells. En comptes de fragmentar més el que han fet és sumar-se a qui està més a prop ideològicament. Els militants el que han fet és seguir-los: Els que jo conec han marxat quan s’han vist tot un conjunt, que han vist que per molt que lluitessin no aconseguirien res.

Aquesta suma pot provocar un vir al centre d’ERC?
No ho crec. En referència a què? Nosaltres no hem deixat d’aplicar la nostra ideologia. Republicans i d’Esquerres. Que entenem que és el millor? EL que intentes és arribar a acords, perquè si jo m’enroco en l’A i tu el B poc servei donarem a la societat. Per tant hem d’arribar al terme mitjà, per aconseguir anar avançant. No es pot avançar a cops o a passes de gegant. Avances de mica en mica, anar cedint i guanyant terreny. Si això és estar en una posició més central? Segons les circumstàncies haurem d’acceptar o no.

Blanca Arbell és Presidenta d'ERC al Maresme //XAVIER PUIG I SEDANO

Blanca Arbell és Presidenta d’ERC al Maresme //XAVIER PUIG I SEDANO

Cal entendre les eleccions en clau nacional?
Sí, totalment. Estem vivint un moment en què no pots aïllar-te. No pots pretendre fer el teu “xiringuito” i pretendre que els altres ja s’espavilaran. Ara hem de fer una força tots, per això demanem els ajuntaments sobiranistes, perquè en el moment en què es desconnecti d’Espanya haurem de fer una força tots.

Llavors prioritzareu pactar amb CiU?
Sobiranista només hi ha CiU? Prioritzarem els pactes amb la gent que més estigui d’acord amb la nostra filosofia. Cada poble és molt diferent. S’ha de posar molt en quarantena això d’amb qui seran. Jo crec que cadascú coneix els seus i es faran els pactes que garanteixin que els pobles es posarà al servei del parlament.

Fem-ho diferent. Pactareu amb algun partit que no sigui sobiranista?
Que ho declarin així i que en el moment de concretar quins pactes o acords arribaran declarin que no es posaran en favor del sobiranisme és una mica absurd. Perquè, aleshores, et trobaràs pals a les rodes en el moment de prendre decisions compromeses.

Aleshores, en la majoria de pobles descarteu PP i PSC. ICV i la CUP no tenen presència en bona part d’aquests. Pactareu amb CiU?
Depèn de la força de cadascú, si aquí tenim la força majoritària i necessitem pocs regidors veurem quines són les candidatures que més s’avenen, sigui la CUP, sigui Convergència.

Creus que us beneficien els conflictes a CiU?
Jo crec que perjudiquen a tothom i no beneficien massa a ningú. L’únic que traspua és la mediocritat, el partidisme i la poca generositat. Senzillament hi perdem tots.

Us pot beneficiar que CiU no presenti llista a Argentona i que hagueu sumat alguns membres de CDC a la vostra llista?
No ho sabem això, no tenim una bola. El que ha passat a Argentona és que una llista ha quedat sense poder-se presentar i unes persones d’aquesta han decidit donar-nos suport i nosaltres. I generosament hem dit, com més siguem millor.

Però heu cedit el cap de llista…
El primer de la llista sí.

A costa de treure el vostre candidat…
Nosaltres no hi havíem renunciat, ha sigut un error de la junta electoral. Nosaltres vam presentar la renúncia de tres persones i vam presentar la llista com havia de quedar, primer l’actual alcalde i segon el nostre cap de llista. La Junta va estar deliberant i va ser la nostra sorpresa quan s’havia limitat a canviar el primer, el tercer i el cinquè traient qui hi anava abans. Els nostres serveis jurídics van valorar i ens van dir que teníem un risc molt alt perquè CiU impugnava la llista si fèiem al·legacions i llavors s’hauria de portar al Tribunal Constitucional a Madrid. Aquest no saps quan respondrà i més si veu una llista d’ERC. El risc era no tenir llista a Argentona.

Però perquè s’aposta per tenir de primer l’actual alcalde Ferran Armengol (CDC)?
El temps de reacció de tot és poc, no és un pacte preparat consensuat, ben paït per tothom…A les 12 de la nit, CiU no presenta llistes; teníem 2 o 3 dies per al·legar-ho. Com que havíem treballat bé a govern vam decidir que podríem provar-ho. Perquè el primer? Això són coses internes.

Creus que a Vilassar de Mar el regidor Gerard Grau (ERC) ha pecat de seguidisme a CiU respecte a la gestió de la Societat Anònima Municipal?
Els arguments són els mateixos. La comarca fa un treball de seguiment. L’únic que fem és acompanyar o ajudar, però no intrusió. Cada poble, mentre ells han anat funcionant i prenent decisions que per ells eren les millors, perquè són els màxims coneixedors de cada poble, nosaltres no hi entrem.

La S.A. Municipal ha deixat un deute elevat al poble (29,5 milions) i Grau ha votat a favor de totes de resolucions al costat de CiU…
Això els hi hauràs de preguntar a ells. Nosaltres no ens hi posem, intentem que tota la comarca tingui més o menys un discurs similar, però cada poble és diferent. Si ells han decidit en executiva i assemblea que això era el millor, nosaltres els donem suport.

En el cas que s’entrés en concurs de creditors, es revisaria l’acció del regidor si aquest fos investigat?
Ho parlaríem. Hauríem de posar-ho sobre la taula. No t’ho puc dir fins que no passi. Nosaltres hem de veure-ho i valorar-ho tot. Nosaltres prioritzem la coherència de cadascú a cada poble. A Sant Cebrià va ser imputat i al final ha estat exculpat. Nosaltres prioritzem la capacitat de cadascú i la responsabilitat de cadascú.

Per quin model de comarca aposta ERC?
Nosaltres volem una comarca vertebrada, mancomunada, que sàpiga distingir les particularitats. Som especials, tenim mar i muntanya. Hem d’intentar optimitzar els recursos que tenim i intentar potenciar les particularitats de cada zona. Estar a prop de Barcelona és un avantatge, perquè estem ben comunicats, tenim uns espais verds, un mar, senderisme, turisme, comerç, pagesia… Encara podem tenir-ho tot. Arribant a tot i prioritzant a cada poble les seves necessitats.

Blanca Arbell és alcaldable d'ERC a Canet //XAVIER PUIG I SEDANO

Blanca Arbell és alcaldable d’ERC a Canet //XAVIER PUIG I SEDANO

Quines són les prioritats?
Sobretot la mobilitat. Que puguem lluitar tots a una del model de mobilitat que volem. Prioritzar els sectors primaris o terciaris. Mirar d’optimitzar tots els recursos que tenim. Els pagesos de la Vallalta són diferents que els de Vilassar. Fer més coherent el turisme que tenim, no destrossar els poblets petits, fer un turisme familiar, intentar que no siguin ciutats dormitori. Intentar que el creixement entre pobles no els facin per separat els Plans d’Ordenació Urbanística Municipals. Que es posin d’acord els pobles propers per edificar en coherència. Intentar rendibilitzar els polígons. Si la industria dura no ve, fem les naus més petits. Ara hi ha un acord d’un seguit de pobles que on qualsevol proposta que arribi, si aquell poble no la pot assumir, donar la possibilitat als altres perquè diguin «aquí sí que pots posar-t’hi». Totes les coses s’haurien de poder fer així.

I per fer front a l’atur?
Les indústries grans ja no tenen futur. Tot el Maresme ha estat un pol tèxtil i ara està tornant. Tenim un seguit de cultius i indústries que no s’han perdut perquè s’han especialitzat. L’especialització ve perquè tenim centres de recerca, Tecnocampus, personal amb coneixements i experiència. El tèxtil com s’entenia abans no existirà, però si en innovació. Són petites indústries que no necessiten grans polígons i són llocs de qualitat. L’agricultura de proximitat. Si tens pagesos que saps que fan una bona feina, promocionem-los. Toca agafar bisturí i microscopi i anar ajudant persona a persona gairebé.
Estem molt a prop de Barcelona, recorres el Maresme en mitja hora, incentiva un turisme cultural, de fires, especialitzat amb esports, un turisme religiós… Cada poble ha de potenciar el que ell tingui i amb això tens un mercat i una marca que és Barcelona que és brutal.

Però aquest turisme propicia llocs de feina precaris…
Nosaltres parlem de fer un turisme diferent. El turisme massificat mentrestant serveix, però nosaltres estem parlant d’un turisme de tot l’any, de qualitat. Buscar un turisme que no marxi a destins com Costa Carib, nosaltres oferim una altra cosa.

Alguns partits, com PP o PxC, estan posant el focus del seu programa en l’immigració. Quin és el posicionament d’ERC?
El que estan fent aquests partits és demagògia. Nosaltres des de l’època de l’Aznar ja demanàvem contractes des d’origen. Quan un empresari, una fàbrica necessita algú que vagi a contractar des d’origen i vingui amb totes les garanties. Fins ara es premiava l’immigrant il·legal quan feia dos anys que no l’havia agafat la policia, llavors se li donava papers. Ells que ara ho estan criticant són els que van crear-ho. Ara això s’ha de solucionar. Com? Regularitzant a tothom, saber qui hi ha aquí. Hem de tenir els seus fills sota el nostre paraigua, educar en la nostra manera de fer perquè s’adaptin, què no siguin un gueto. Hem d’esmerçar-hi tots els esforços necessaris.

Quin és el posicionament d’ERC pel que fa a l’allargament i el desdoblament de la C-32?
En general ens movem en la mesa de mobilitats. No s’ha d’anar a tocar cas per cas perquè aleshores no ens n’ensortirem. Desgraciadament encara ho porten des de Madrid. El que volem és alliberar l’autopista, crear un servei de Rodalies digne i un servei d’autobusos. Jo crec en la independència del meu país per poder donar solucions a tot això. Primer de tot rescatar l’autopista i després prioritzar les Rodalies. I després un carnet de veí, la mobilitat pel Maresme ha de ser gratuïta per la gent del Maresme.

Què plantegeu per fer front a la violència masclista?
La prevenció, no hem d’actuar a misses dites. S’ha de dotar de recursos i de personal i de control, el que calgui, a les persones en risc. El problema és que moltes persones no arriben a denunciar, perquè la burocràcia és lenta i a vegades has de conviure amb la persona que has denunciat. Hi ha d’haver un sistema que posi d’acord policia, benestar social, associacions… ha de ser tot coordinat i s’ha de fer prevenció i a la mínima protegir a la persona. Primer has de protegir i després ja veurem que passa. Els recursos que tenim el que hem de fer és fer les coses supramunicipalment. Tenim un centre per acollir les dones en risc a Mataró, però amb les places limitades, ens falten recursos. A vegades les associacions no estan en contacte amb Benestar social i no els arriba, o la policia actua d’una manera i tu voldries que fos d’una altra. El que cal és coordinació.

Finalment, com creieu que anirà el 24M?
No hi vull pensar, jo crec en la feina de formigueta, la sort no existeix. Tu treballes, vas creant confiança i després tens els resultats. Clar que esperem un augment de regidors i que vagi bé, ara fer previsions de com anirà no ho puc dir. Les mateixes tendències que diuen d’ERC creu-te-les….PSC baixarà, PP també, CiU es mantindrà, ICV amb aquests pactes amb Podemos baixarà, la CUP pujarà… em remeto a les estadístiques i no me les crec.

One comment on ““Demanem ajuntaments sobiranistes, quan es desconnecti d’Espanya haurem de fer força tots”

  1. […] «Demanem ajuntaments sobiranistes, quan es desconnecti d’Espanya haurem de fer força tots» […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: