Deixa un comentari

“Hem de fer net, encara que això ens passi factura a les eleccions”

Quique Badia.– Tanquem la ronda d’entrevistes amb Joan Morell, amb un currículum ple de credencials: ha estat alcalde de Pineda de Mar, conseller comarcal al Maresme, vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, conseller nacional de CDC i de CiU,  vicepresident de la Comissió de Medi Ambient i Ecologia de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i diputat al Parlament, on participa de diverses comissions i presideix la sindicatura de comptes.

Quines són les perspectives de CiU de cara a les properes eleccions del 24 de maig?
Mantenir els resultats de les darreres eleccions. Conservar les alcaldies que ja tenim i, als pobles on ens facin confiança, incrementar representació, tot i que som realistes: enguany hi ha molta més competència, es presenten moltes llistes. Però això és positiu, perquè vol dir que sincrementa la participació en política.

Es preveuen uns consistori fragmentats. Heu parlat de possibles pactes postelectorals?
Amb tots els grups hi tenim bona relació i hi parlem. És veritat que, amb alguns més que amb d’altres, hem parlat del que podria passar després. Tot i que s’ha de dir que depèn de l’aritmètica. De vegades, hi ha qui té converses amb tothom, tothom ofereix pactar a posteriori, però jo ja sóc conscient que l’aritmètica mana. Nosaltres donem autonomia local als pobles. L’agrupació ja sabrà amb qui ha de pactar, la gent que integra la resta de llistes, etc. No imposarem un pacte homogeni. Dependrà de les circumstàncies de cada municipi i del Consell Comarcal (CC), que hi cal un govern fort. Hi ha municipis, com Tordera, on tots els partits, fins i tot ERC, han dit que el seu objectiu és fer fora l’alcalde de CiU. Com dic, tot depèn de l’aritmètica.

Però més enllà de la casuística de cada municipi, sí que hem detectat posicions homogènies. Diego Sánchez, del PP, ha afirmat que s’ho pensarà «dues, tres, quatre i fins a cinc vegades», abans de pactar amb vosaltres. Creus que amb ells serà possible arribar a algun tipus d’acord?
Jo intento no enraonar massa, perquè de vegades fem moltes afirmacions gratuïtes, sense rigor, i després tot canvia. Jo sé que hi ha partits que han negociat amb tots. Per exemple, el PSC està provant d’arribar a acords amb el PP perquè, si s’ha de justificar, fem un front contra els independentistes. Els socialistes també van a veure la gent d’ICV-EUiA perquè, si convé, els d’esquerres hem de sumar per fotre els de les dretes. ERC, als pobles on ens necessita, ens intenta convèncer per fer un pacte dels partits que estan a favor de la independència per ser forts per a no sé què. I, als pobles on els hi convé, pactaran amb les esquerres per anar contra Convergència. Què vull dir? Que les converses són gratuïtes. És veritat que el PP ha fet aquestes declaracions, però també és veritat que en alguns municipis hi hem governat. Per tant, de vegades, després la necessitat crea els pactes. També depèn de les persones. El tarannà d’algú d’un partit pot ser molt diferent que el d’algú d’un poble del costat. Va com va. Nosaltres respectarem l’autonomia local i deixarem que les agrupacions decideixin quins són els pactes més importants pel país. No hem d’oblidar que som a la primera volta d’unes eleccions que s’han de fer el mes de setembre. Per tant, també és normal que, amb la mirada posada a aquestes eleccions, com més ajuntaments hi hagi a favor de la independència millor. Hi ha una certa disposició a aquests pactes, però veiem que a qui li va bé ho defensa i a qui no, doncs diu que té les mans lliures per fer el que calgui.

Però estarem d’acord que no som davant d’una contesa normal. Blanca Arbell, d’ERC, ens ha donat a entendre que ella no pactarà amb partits que no apostin inequívocament per la independència…
Sí, però els mateixos d’ERC que diuen això, i que en pinzellada grossa és correcte, també és veritat que en algun poble faran servir aquest argument, però que a Tordera, si cal, pactaran amb partits no independentistes i ni tan sols nacionalistes per fer fora un alcalde que va a favor de la independència. Jo sé que de vegades arribes a acords, però que, fins i tot així, les coses poden canviar.

Les direccions nacionals no ho heu parlat?
Sí, les direccions nacionals ho han parlat, i les agrupacions comarcals també. Però cadascú procura per allò seu. I jo ja sóc conscient d’això: que hi ha partits que busquen allò que els hi pot anar bé amb qualsevol. O ets ingenu i et sents enganyat o n’ets conscient i copses que qualsevol pacte i qualsevol negociació es pot produir.

3V3A8115Joan Morell presideix la sindicatura de comptes de la Generalitat // Quique Badia

Creus que això de Tordera que em comentes, sumat a que Ferran Armengol, de CDC, encapçali la llista republicana a Argentona, on CiU ja no s’hi presentarà, pot posar pals a les rodes a l’acord en clau nacional amb ERC?
No. Jo crec que el cas de Ferran Armengol ha estat un cas puntual del qual ara en podem parlar. I a Calella també! Hi tenim una candidata molt potent, la Montse Candini, que també és conscient que tots els altres, si es poden juntar com ja van fer fa vuit anys perquè no governi, ho faran. I aquí hi ha partits que no són independentistes, també. Tant de bo que no es produeixin aquests casos, però estem preparats pel que pugui venir. El cas d’Argentona és a la inversa. CiU no va presentar candidatura i els d’ERC, hàbilment crec jo, han provat de captar el vot majoritari convergent que puguin tenir a Argentona i unir-lo al del seu partit. Això que en un principi pot semblar un cert fairplay polític també ha tingut conseqüències negatives per ERC. Hi pot haver malentesos entre els partits… Ja que els vots de bona fe, de gent convergent que votarà Esquerra, poden servir perquè no obtinguem la presidència del CC. La balança depèn del resultat.

De fet, a Argentona, els anticossos que aquesta decisió ha provocat a ERC ha fet que una part significativa de la seva militància s’apropi a la CUP, l’altre agent clau del procés. Hi ha hagut trobades amb ells?
Nosaltres amb la CUP, en tant que organització, no ho hem fet. Però tots coneixem regidors i militants. Ja han manifestat que amb segons quins partits no hi pactaran i amb nosaltres ja tenim clar que no hi volen pactar. Ho entenem perfectament. És legítim. Això que em comentes és normal que passi: que la gent enfadada doni suport a un altre partit. Jo, com que prou feina tinc a casa nostra, ho puc comentar, però no em vull posar en afers que no m’incumbeixen.

Ja que treus la feina que teniu a casa vostra, creus que les cinc escissions que heu patit al Maresme us poden afectar negativament?
Negativament no ho sé, però que ens afecta sí. Hem tingut problemes, és veritat. També és veritat que som una federació. Dos partits que ens presentem junts, que fem una llista conjunta, que legítimament hi ha aspiracions i ambicions que fan que fer una llista costi més. En aquests casos, nosaltres donem plena autonomia al nivell local. Hem de confiar molt en la nostra gent. Si creuen que és millor no anar junts i que hi ha algú de la llista d’Unió que no els hi sembla bé que hi sigui a la llista, com també pot ser el contrari, hem d’intentar buscar solucions. Si ho mirem des del punt de vista dels resultats electorals, exclusivament, és possible que això ens passi factura. Però no ens presentem només per treure tants vots a la comarca. Hem de donar un servei al municipi, cadascú des de la seva ideologia, i si no hi ha bona sintonia entre els militants intentem pactar una separació amistosa, si és possible, i que cadascú vagi per la seva banda. Després veurem si el resultat ens dóna la raó o no. Alguns són històrics, d’altres personals i alguns estan relacionats amb afers familiars.

Però no només és una qüestió de bon o mal rotllo. Als casos de Llavaneres o Santa Susanna hi ha hagut una judicialització que us ha dut a fer net…
És veritat, i no ho podem negar, que ens presentem per treure els millors resultats possibles, però no de qualsevol manera ni a qualsevol preu. La ciutadania deixa anar missatges: vol que la gent que es presenti estigui neta i que sigui honesta en tots els aspectes. Va ser el cas de Llavaneres i Santa Susanna, on vam preferir que les persones que estaven liderant el partit deixessin pas a gent nova. Segurament a Santa Susanna traurà més vots en Campolier que el que presentem per CiU. Seríem una mica hipòcrites si només actuéssim pels vots. Amb situacions com les d’aquests municipis és possible que baixem, però també hem d’estar tranquils. Si ho creiem, ho hem de fer. I estem contents d’haver-ho fet.

I amb aquesta voluntat de fer net, si s’acaba confirmant que hi va haver mala gestió o alguna irregularitat en la construcció de l’Edifici Mercat de Vilassar de Mar, com apuntava l’auditoria de Price Waterhouse and Coopers (PwC) que es va fer a la Societat Municipal de Promocions Urbanes de la localitat, prendreu mesures contra l’alcalde Quim Ferrer i el seu equip?
En aquest cas i en qualsevol altre, sempre que hi hagi proves i resolucions que això és així. Primer, amb tothom en general i amb el polítics en concret, si algú fa una cosa que no està bé, se’l condemna i s’ha acabat. També és veritat que s’ha de demostrar que això és així, perquè també fa mal que algú hagi de plegar abans d’hora si realment no ho ha fet. El més normal és que s’assumeixi la responsabilitat política. Des del moment que hi ha una imputació, les primeres persones que han de prendre les decisions són els mateixos afectats, i si algú no ho fa, hi ha els partits per fer-los hi prendre.

3V3A8136Joan Morell és conseller comarcal al Maresme // Quique Badia

Quines propostes té CiU pel que fa a l’economia? Com els socialistes, també penseu en termes d’Alt i Baix Maresme?
No estrictament en termes d’Alt i Baix Maresme, però sí que és veritat que tot el tros de Santa Susanna, Malgrat, Pineda i Calella, en alguns aspectes com el turisme, tenim més relació amb Blanes, Lloret o Tossa, que no pas amb localitats tan industrials com Mataró. Nosaltres les condensem en dues grans propostes: la qüestió econòmica, que per més que els ajuntaments ara amb les campanyes electorals tothom digui que crearà ocupació, el que podem fer des dels consistoris per generar llocs de treball és molt relatiu… El que hem de donar són facilitats perquè les empreses es puguin instal·lar, treure entrebancs perquè els hi sigui més fàcil dur a terme la seva activitat econòmica… Però ni els ajuntaments crearem empreses productores ni els ajuntaments ni l’administració pública contractarem gent directament. Hem de ser sensibles, dins de la llei, per donar facilitats per generar activitat econòmica i llocs de treball. I l’altre aspecte, ser sensibles amb qui es troba en situacions de necessitat: les persones amb problemes habitacionals, aturades de llarga durada, gent jove que no troba feina, gent gran amb carències, etc. Les administracions hem de ser capaces de donar un cop de mà aquestes persones que més ho necessiten. Cada alcalde té les seves idees per enfocar-ho, però les idees generals són aquestes.
Després hi ha qüestions de mobilitat, com el perllongament de l’autopista o la qüestió de laterals, que no compten amb el mateix suport arreu de la comarca. Hem de tenir una postura global amb les particularitats que hi pugui haver.

També feu una aposta pel turisme d’esdeveniment? Tipus l’Iron Man o el Pshycobilly
Sí! De vegades podem fer segons quines activitats, que no duran empreses concretes, però que sí que atrauen visitants. La festa del cel de Mataró, per exemple, que hi ha gent que hi està més a favor i qui no ho està. Però sí que és veritat que el teixit econòmic de la ciutat li dóna suport perquè s’incrementa el consum. L’Iron Man és un esdeveniment que atrau persones que paguen la quota d’inscripció i s’estan uns quants dies residint a la comarca, consumeixen, solen tenir un nivell de renda mig alt per poder fer aquestes coses, i això, finalment, no és només fer una prova esportiva, sinó que reactiva l’economia local durant uns dies. En aquest sentit, Pineda fa la mostra de teatre amateur, per exemple.

Tornant a la qüestió de la mobilitat, que tu mateix has esmentat, m’agradaria que em diguessis quina és la posició de CiU respecte l’allargament de la concessió d’Abertis.
Aquest és un tema recorrent i que no tenim ben resolt. Cada vegada que vénen eleccions es posa l’accent a l’interès que pot tenir cada partit, i és veritat que ens hem de posar d’acord en tot allò que ens afecta com a comarca. El tema de la mobilitat és una qüestió que tenim pendent, el tema del transport… No ha estat ben resolt, i ara hem de ser conscients que en moments de forta crisi i de falta de recursos això és encara més complicat. Concretament, en el tema de l’autopista, és veritat que la concessió finalitza l’any 2021. Cal remarcar però, que aquest allargament el va fer el tripartit. Ho comento perquè quan es munten plataformes s’acusa al govern de la Generalitat que hi ha avui. El conseller Vila ja va dir a la comarca que, el 2021, el govern de torn haurà de decidir què fa. Alliberar-la abans vol dir desembutxacar molts diners que no hi són. S’han de posar molts diners que jo no crec que cap administració els tingui. Jo personalment crec que ja n’hi ha prou. L’hem pagat quatre i deu vegades, però la gent ha de saber que amb la concessió d’aquesta autopista se n’han fet d’altres. És veritat que els veïns estem farts d’haver de pagar per aquesta xarxa viària. Volem que això es converteixi amb la N-II i que la N-II sigui una carretera comarcal i urbana del municipi.

Aleshores, CiU no vol que es prorrogui?
De voler-ho, ja no volíem que s’allargués l’última concessió, i de voler no volíem que fos una autopista de peatge que hauria d’haver estat una autovia. Una cosa és el que ens agradaria que fos, l’altre el que és i l’altre el que podem fer per canviar-ho. Estem d’acord que ens hem de posar d’acord entre tots per no prorrogar més aquesta concessió i, mentre, estar oberts a introduir millores i bonificacions per flexibilitzar i baixar el cost de l’autopista. Ara ens trobem en una taula al CC per provar de millor la situació actual. Hi ha discrepàncies i matisos, però tots estem d’acord que s’ha d’intentar no prorrogar la concessió.

A partir d’un estudi comparatiu que ha el·laborat una col·laboradora per a Maresme 24M, hem constatat que CiU inclou les polítiques de gènere a l’apartat d’Igualtat d’oportunitats i garantia de cohesió social. Al punt en qüestió hi ha propostes en matèria de gènere, però també propostes pel que fa a la relació amb les veïnes nouvingudes. D’una banda, em podries dir per què les polítiques de gènere estan incloses en aquest àmbit? I de l’altre, quina és la posició de CiU respecte la convivència i l’alteritat?
La nostra postura és la de provar que hi hagi una bona cohesió social arreu. Això s’aconsegueix amb polítiques transverals, no només temes d’igualtat i no només temes socials. També qüestions culturals, educatives, esportives, etc. I el fet que a un programa estiguin incloses a un apartat o no, jo no li donaria tanta importància, ja que de vegades és una qüestió de pragmatisme o d’estratègia de com es fan els programes. L’important és que es resolgui. Sempre és millor sumar, cal respectar a tothom, vingui de fora o sigui d’aquí. És una qüestió transversal.

Però el fet que Esmeralda Calleja, número cinc de CiU ha Premià de Mar, hagués estat secretària de Veïns Independents de Premià (VIP), una formació que neix, exclusivament, per oposar-se a la construcció d’una mesquita al municipi, no pot distorsionar aquesta voluntat?
Si anem a mirar en trenta llistes que hi ha a un municipi, que jo no sé si aquesta persona és independent o és militant, segur que podem trobar alguna cosa en aquesta línia. Allò important en aquest partit és que hem preservat aquesta cohesió social tant amb la gent interna, del nostre país, com la que ve de fora. No podem fer veure que no hi ha conflictes. Hem de lluitar més amb prevenció que amb reacció. Hem de fer un esforç tots plegats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: